maincontent_up

Nieuws

Beste klant, leverancier, We gaan er even tussenuit voor het jaarlijks verlof. De kantoren zullen dan ook gesloten zijn vanaf vrijdag 19 juli om 13.00 uur tot maandag 13 augustus om 06.00 uur. Afhalingen van gezaagd hout, chips, zaagsel en boomschors kunnen tot en met vrijdag 19 juli om 12.00 uur. Grondstoffen kunnen nog aangeleverd worden tot en met donderdag 18 juli om 17.00 uur. We staan graag terug tot uw beschikking vanaf maandag 13 augustus om 06.00 uur voor het lossen van rondhout en het laden van restproducten. Voor afhalingen van gezaagd hout kan u terecht vanaf 08.00 uur. We wensen u bij deze van harte een deugddoende vakantieperiode toe! Het voltallige Lefibo-team.
Afbeelding 1
Lefibo is met de voorstelling van zijn gloednieuwe productielijn voor gevingerlast hout present op het Carrefour Industriel du Bois te Nantes op 30 en 31 mei en 1 juni. We introduceren de professionele verbruiker onder de naam Ide Woods onze mogelijkheden in en oplossingen voor bouw-, constructie- en tuinhout. Breng ons een bezoek in hall 1 op stand A14. Iedereen hartelijk welkom!
Afbeelding 1
Gloednieuwe huifwagen stuurt ons ontluikend vingerlasverhaal op een kleurrijke manier de wereld in. The countdown has started!
Afbeelding 1
Eerste infrezingen in proces van nieuwe vingerlaslijn. Klaar voor de laatste rechte lijn.
Afbeelding 1

Tijdens de eindejaarsperiode gaan we er even tussenuit.

We zijn gesloten vanaf vrijdag 22 december 2017 om 12.00 uur en hernemen op woensdag 3 januari om 8.00 uur.
 
Rondhout kan nog aangeleverd worden tot en met donderdag 21 december (ganse dag) en op vrijdagmorgen 22 december tussen 06.00 en 08.00 uur. Daarna worden geen vrachtwagens meer gelost.
Afhalingen van gezaagd hout en restproducten kunnen nog tot vrijdag 22 december om 12.00 uur.
 
Lossen en laden kan terug vanaf woensdag 3 januari '18 om 06.00 uur.
 
Het Lefiboteam wenst u prettige eindejaarsfeesten en een gelukkig en gezond 2018!
Afbeelding 1

Zaterdag 4 november werd met een plechtige uitvaartdienst afscheid genomen van mevr. Mie Ide-Sallemeyn.

De familie en het personeel dankt iedereen die aanwezig was, alsook  iedereen die op welke manier dan ook blijk gaf van zijn oprechte deelneming.
Afbeelding 1
Deze nacht is Mevr. Mie Sallemeyn, echtgenote van Dhr. Leon Ide na een aanslepende ziekte op 62-jarige leeftijd overleden.
 
Samen richtten ze als jonge ondernemers de bedrijven Lefibo (1984) te Zulte en Solid (1992) te Spiere-Helkijn op. Mevr. Ide was mee drijvende kracht achter de beide ondernemingen tot ze enkele jaren bewust een stap terug zette om de fakkel door te geven aan beide zonen Peter en Steven en hun echtgenotes Ilse Tack en Leen Gaublomme. Mie was een bijzonder sterke vrouw die met haar warme persoonlijkheid heel dicht bij de mensen stond. Haar directe stijl, haar eerlijkheid, openhartigheid en empathie maakten haar heel geliefd bij zakenrelaties en niet in het minst bij het personeel.
... Lees meer
Afbeelding 1 Afbeelding 2

Lefibo blijft inzetten op innovatie. Voor de nieuwe vingersstraat die we opstarten vanaf de eerste weken na het zomerverlof, zijn we op zoek naar een gemotiveerde masterplanner voor onze vestiging te Spiere.

Interesse? Voor bijkomende info kan je terecht opj de rubriek Vacatures.
Afbeelding 1

Binnenkort laten we het gaspedaal even los en kunnen onze medewerkers na een druk eerste half jaar genieten van een welverdiend verlof.

De kantoren zullen dan ook gesloten zijn vanaf vrijdag 21 juli tot en met dinsdag 15 augustus.
 
Afhalingen van gezaagd hout, chips, zaagsel en boomschors kunnen tot en met donderdag 20 juli om 12.00 uur.
 
Grondstoffen kunnen nog aangeleverd worden tot en met woensdag 19 juli om 17.00 uur.
 
We staan graag terug tot uw beschikking vanaf woensdag 16 augustus vanaf 06.00 uur voor het lossen van rondhout en het laden van restproducten.
Voor afhalingen van gezaagd hout kan u terecht vanaf 08.00 uur.... Lees meer
Afbeelding 1

Eerste wagen van een productierun  tuinpalen klaar voor vertrek naar klant. Het goede weer van het voorjaar is duidelijk een goede zaak voor het tuingebeuren.

Afbeelding 1

Gedurende het Paasweekend gaan we er een extra dagje tussenuit. Op Paasmaandag 17 april zijn de kantoren gesloten.

Leveringen en afhalingen kunnen tijdens de gewone uren tot en met vrijdag 14 april. We staan graag weer tot uw beschikking vanaf dinsdag 18 april.
We wensen al onze leveranciers, klanten en medewerkers een deugddoend weekend.
 
Scherpkantige palen in douglas - 4 ex log. Klaar voor verzending naar schaverij in zusterbedrijf Solid. Het eindresultaat zal als palen 90 x 90 x 2000 met afgeronde hoeken te bewonderen zijn in de tuin van de eindverbruiker. Ook bijhorende tand- en groefplanken en afwerkingsplanken 28 mm. te verkrijgen. 
Douglas is decoratief en hot in het tuingebeuren!
Afbeelding 1

Op maandag 27 maart zakte een delegatie van professoren, docenten en studenten bio-ingenieur en biowetenschappen van de Gentse universiteit af voor een bedrijfsbezoek aan Lefibo. Een bijzonder alerte groep van 36 personen toonde bijzondere interesse voor de hoogtechnologische transformatie van naaldhoutstammen naar gezaagd hout, bestemd voor tuin en verpakking. 

Het verheugt ons dat een grote lichting jonge mensen getuigt van een grote bekommernis om het bosbestand en naast het ecologisch en recreatieve belang, ook een diepgaande interesse heeft voor de industriële verwerkingen. We hopen dat deze verschillende aspecten van verantwoord bosbeheer blijvend mee genomen in een duurzaam bosbeleid en wensen de studenten alle s... Lees meer

Afbeelding 1 Afbeelding 2 Afbeelding 3 Afbeelding 4

 

De historische bekerwinst van SV Zulte Waregem heeft onze medewerkers duidelijk geïnspireerd. Van een kater of naweeën van het feestgedruis was absoluut geen sprake, integendeel.

De mensen op de rondhoutsplaats deden met de 1.035 m³ van vandaag nog net iets beter dan de 1.033 m³ van vorige maand.
De zagerij produceerde met 831,5 m³ zowat 30 m³ beter dan in september vorig jaar, toen net de kaap van 800 m³ werd overschreden.
 
Proficiat aan het gehele team! Goed bezig.
Afbeelding 1

Om 16.00 uur was de parking van Lefibo gisteren opnieuw een drukke verzamelplaats. Niet voor vrachtwagens rondhout zoals op normale weekdagen, maar wel als uitvalsbasis voor jeugdteams en begeleiding  van SV Zulte Waregem. Zo vertrokken hier om 16.00 uur 7 van de 33 Zultse bussen richting Brussel voor de Cup Final tegen Oostende. Het werd uiteindelijk voor alle Essevee-aanhangers een onvergetelijk moment dat uitmondde in een lange, feestvolle en onvergetelijke nacht.

Onder onze medewerkers bevinden zich nogal wat trouwe supporters, die mee zorgden voor de helse sfeer. Een sfeer die morgen maandag wellicht ook nog wat zal nazinderen op de werkvloer...
 
Lefibo wenst trainers, spelers, technisch... Lees meer
Afbeelding 1 Afbeelding 2

 

Een combinatie van rond geschaafde tuinpalen in grenen, geïmpregneerd klasse IV staat klaar voor uitlevering.

Ook interesse in tuinhout van dergelijk mooie kwaliteit? Neem gerust contact op en we bekijken graag wat we voor u kunnen doen.
 
Afbeelding 1

Op vrijdag 17 februari verzamelde het Lefiboteam voor een avondje krulbollen in de Zanvlooi te Kruishoutem-Lozer. Het werd een gezellige bedoening, waarin verschillende ploegen van personeel en partners het op 2 banen tegen ekaar opnamen. Aansluitend werd er ontspannen verder gestreden. Tussen de broodjes door volgden krachtmetingen in o.a. tafelvoetbal en manillenkaarting, om de avond dan tussen pot en pint af te sluiten met leuke anekdotes en herinneringen.

Afbeelding 1 Afbeelding 2 Afbeelding 3 Afbeelding 4

Vandaag op Valentijnsdag een kleine attentie in de refter voor de medewerkers : koffiekoeken tijdens de lunchpauze...

Afbeelding 1

Door de groeiende synergie met het zusterbedrijf Solid, biedt Lefibo zijn servicepakket uit met geschaafd en geïmpregneerd hout. Voortaan kan je dus eenvoudiger terecht voor verdere verwerkingen als schaven, onder druk impregneren en ook bepaalde kopse bewerkingen. Dit kan als afgewerkt product, maar we bewerken uw aangevoerd hout ook graag in loonopdracht.

Interesse? Contacteer ons gerust. We bekijken graag samen met u de mogelijkheden.

Afbeelding 1 Afbeelding 2

Het ziet ernaar uit dat de mensen van de zagerij en de stapelmachines niet willen onderdoen voor hun collega's op de rondhoutsplaats. In januari werd in totaal 12.690 m³ rondhout gezaagd, wat neerkomt op iets meer dan 79 m³ / uur, omsteltijden en stilstanden inbegrepen. Dit betekent een verhoging van meer dan 25 % per gepresteerd uur tegenover de periode van medio 2016, toen er nog in 2 ploegen werd geproduceerd. Ook hier een pluim voor de technische dienst en alle mensen in productie!

Afbeelding 1 Afbeelding 2
Lefibo was op dinsdag 24 januari als lid aanwezig op de kick-off voor de cluster Bouwindustrialisatie te Zemst.
Dit initiatief van het WTCB (Wetenschappelijk Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf), 3E en Wood.be brengt verschillende actoren samen om via de projectondersteuning te focussen op een meer doorgedreven en systematisch gebruik van innovatieve oplossingen in de bouw.
Het programma is gericht op promotie en onderbouwing van bouwindustrialisatie enerzijds, en onderlinge versterking van de bedrijven anderzijds.
Met het lidmaatschap aan de cluster Bouwindustrialisatie, moet Lefibo een grondig inzicht verwerven en de gepaste contacten kunnen leggen in voorbereiding van de nieuwe doelmarkten van ... Lees meer
Afbeelding 1 Afbeelding 2

Een week na het absolute record, piekte de sorteerinstallatie opnieuw naar fameuze cijfers : 801 m³ in rondhout van 2.50 m. lengte of 100 m³ / uur. Onze mensen op de afdeling hebben de goede kadans duidelijk te pakken.

Afbeelding 1

Recente aanpassingen en optimalisaties leiden naar ongeziene cijfers op de sorteerinstallatie. Vandaag piekte het gesorteerd volume rondhout 3.10 m. naar 1.017 m³ en dit op 8 uur. Dit uitzonderlijke resultaat is de verdienste van onze technische dienst, de afdelingsverantwoordelijke, de operator en de bestuurders van de wielladers die erin slaagden om als team dus een gemiddelde van om en bij de 127 m³ per uur te sorteren. Bijzonder knap werk van een team waar we trots op zijn!

Afbeelding 1

Na meer dan 10 jaar dienst presteerde Dirk Michels vandaag zijn laatste werkdag. Dirk was werkzaam op de grote stapelmachine, waar hij o.a. instond voor de laatste uitsortering van het gezaagd hout, het oplatten en inbinden. Hij onderscheidde zich door zijn spreekwoordelijke stiptheid, zijn voorbeeldelijke betrokkenheid met zijn werk en zijn zin voor orde en properheid. Zijn directe stijl leverde respect op bij de collega's, waarmee hij een goede band had.

We wuiven Dirk na zijn afscheidsdrink met goede herinneringen uit. Wij zijn bijzonder dankbaar voor zijn inzet en toewijding van de voorbije jaren en wensen hem en zijn echtgenote alle goeds toe voor de toekomst.
 
Afbeelding 1 Afbeelding 2 Afbeelding 3

De voorbije 30 jaar profileerde Lefibo zich vooral als zagerij gespecialiseerd in het produceren van hout voor paletten en verpakking.

Intussen is het sortiment uitgebreid naar planken en balken in douglas en daar komt nu ook tuinhout bij in grenen en vuren.

Tuinpalen (al dan niet geschaafd of geïmpregneerd), tand- en groefplanken, bardageplanken, terrasplanken, bloembakken, gefreesde ronde palen, enz... behoren voortaan ook tot het aanbod.
Neem gerust contact op omtrent de mogelijkheden. We helpen u graag verder.
 
Afbeelding 1 Afbeelding 2 Afbeelding 3 Afbeelding 4

Tijdens de eindejaarsperiode trekken we de stekker er even uit.

Aanleveringen van rondhout kunnen nog tot en met woensdag 21 december om 17.00 uur.
Afhalen en uitleveren van gezaagd hout en restproducten (chips, zaagsel, schors, blokken...) kan nog tot en met vrijdag 23 december om 12.00 uur.
 
We hervatten het werk op dinsdag 3 januari 2017. Dan kan er tijdens de gebruikelijke uren terug geleverd en afgehaald worden.
 
Tijdens de sluitingsperiode zal er een verhoogd veiligheidstoezicht zijn door eigen mensen en de lokale politiediensten.
 
Het voltallige Lefibo-team wenst u een warme Kerst en een spetterend eindejaar!
Afbeelding 1

Ter gelegenheid van de feestdag van Allerheiligen, zijn we geloten op maandag 31 oktober en dinsdag 1 november.  Vanaf woensdag 2 november zijn we terug bereikbaar op de normale openingsuren, ook voor leveringen en afhalingen.

 
 

Sedert enkele weken is aan de refter, bij de ingang van het bedrijfsterrein, een AED toestel opgehangen. Dergelijke AED kan bij een hartfalen volledig autonoom de hartslag van het slachtoffer analyseren en bepaalt automatisch als een stroomstoot hulp kan bieden. Het toestel kan door iedereen, ook mensen zonder EHBO-opleiding gebruikt worden en verhoogt in sterke mate de overlevingskansen. We hopen het toestel nooit nodig te zullen hebben, maar willen op deze manier alvast de kaart trekken van een hartveilige onderneming, een onderneming met een hart voor zijn medewerkers, klanten, leveranciers en bezoekers.

Afbeelding 1

Onze kantoren en het houtpark zullen wegens jaarlijkse vankantie gesloten zijn vanaf donderdag 21 juli tot en met maandag 15 augustus.

Rondhout kan nog geleverd worden tijdens de gewone lostijden tot en met dinsdag 19 juli. Op woensdag 20 juli kan er nog gelost worden tussen 06.00 en 08.00 uur.
Afhalingen van gezaagd hout en restproducten kunnen nog tot en met woensdag 20 juli om 12.00 uur.

 

Afbeelding 1

Onze kantoren zijn gesloten op donderdag 5 mei (O.L.H. Hemelvaart) en vrijdag 6 mei. Ook op Pinkstermaandag 16 zijn we dicht. Op die dagen kan er niet aangeleverd of geladen worden.

 

 

Vanaf april 2016 kunnen we ook de zijkantproductie gedompeld aanbieden. Hiervoor werd een dompelbekken geïnstalleerd. De tweezijdig geschaafde zijplanken kunnen voortaan dus besteld worden met een behandeling tegen schimmelvorming en blauwverkleuring, wat een hele geruststelling betekent in in de warmere en vochtige zomermaanden. Informeer gerust naar de mogelijkheden bij Isabelle Blomme. Ze helpt je graag verder met advies en tarieven.

 

 

 
Afbeelding 1

In de eindejaarsperiode gaan we er even tussenuit.

  • Rondhout kan nog geleverd worden tot en met vrijdag 18 december om 16.00 uur.
  • Afhalingen van gezaagd hout en restproducten kunnen nog tot en met dinsdag 22 december om 16.00 uur.
  • De kantoren blijven open tot en met woensdag 23 december om 17.00 uur.
  • Alle activiteiten worden hervat op maandag 4 januari 2016. Rondhout kan dan opnieuw gelost worden vanaf 06.00 uur. Afhalingen kunnen vanaf 08.00 uur.

We wensen aan allen deugddoende feestdagen en een spetterend eindejaar!

Afbeelding 1

Met het oog op de reeds aangekondigde marktverruiming, hebben we enkele partijen douglas / larix ingezaagd op 4,20 m.

Volgende afmetingen zijn momenteel beschikbaar :

50 x 150
63 x 150
63 x 175
 
Eerstdaags worden ook volgende partijen ingezaagd :
 
60 x 225
75 x 225
 
Interesse? Neem vrijblijvend contact op. We helpen je graag verder, ook voor andere afmetingen.
Afbeelding 1 Afbeelding 2

In de nacht van vrijdag 7 op zaterdag 8 augustus, kreeg Lefibo reeds voor de 2de maal dit jaar inbrekers over de vloer. In tegenstelling tot de vorige keer, werd ditmaal wel zware schade aangericht. Twee ramen (veiligheidsglas) werden ingeslagen. De volledige archiefruimte werd overhoop gehaald, kasten werden leeggemaakt en in een poging om het alarmsysteem deactiveren werd aan de centrale en de elektriciteitskasten zware schade toegebracht. Het is duidelijk dat hier zware jongens aan het werk zijn geweest.

Uiteindelijk zijn de inbrekers weer met lege handen moeten vertrekken. Lefibo ontvangt geen cash geld, een brandkoffer is er niet en waardevolle voorwerpen vallen er hoe dan ook niet te ra... Lees meer

Afbeelding 1

Door de grote aanvoer, gaat het rondhoutpark een week vroeger dicht dan eerst voorzien. Concreet betekent dit dat er nog gelost kan wordt tot vrijdag 10 juli om 16.00 uur.
Er kan terug rondhout geleverd worden vanaf maandag 10 augu... Lees meer

Afbeelding 1

Voortaan zullen de houtchips, schors en zaagsel geladen worden met een nieuwe Komatsu WA320PZ. De loader werd uitgerust met een speciale schepbak om het laden nog vlotter te laten verlopen. Na de ingebruikstelling en de opleiding, zal de loader eerstdaags reeds worden ingezet op het terrein van de nevenproducten.

Afbeelding 1 Afbeelding 2

Naar goede gewoonte, zakte het VTI Deinze naar het einde van het schooljaar terug af naar Lefibo voor een bedrijfsbezoek. Onder begeleiding van Dhr. Geert Van Assche en Mevr. Ellen Van De Velde toonten de leerlingen van 4HB veel gezonde interesse. Naar verluidt maakten vooral de sterk doorgedreven autoatisatie, de wielladers en het machinepark de nodige indruk

Afbeelding 1 Afbeelding 2 Afbeelding 3

Sedert de jaarwisseling zien we een geleidelijke, maar aanhoudende toename van hout dat niet conform is aan de geldende leveringsvoorschriften (factor x 2.37!!!). Het gaat vooral om krom hout, te dun en te dik hout en niet bij gezaagde onderstammen.

Een korte rondvraag legt enkele onderliggende redenen bloot :

  • Door de sterk terug gelopen volumes die vooral de vezelindustrie nog aanneemt, is de verleiding groot om ook een gedeelte van het vezelhout (kwalitatief onvoldoende voor de zagerijwereld) te vermengen tussen het kist- en zaaghout. Sommige leveranciers vermengen het hout bewust binnen in de stapels in de hoop dat het op ... Lees meer
Afbeelding 1 Afbeelding 2 Afbeelding 3 Afbeelding 4

Lefibo zal naast de reeds bestaande contacten voortaan ook beroep doen op ESQ Solutions als externe partner in het preventiebeleid. ESQ is gespecialiseerd in het verlenen van advies inzakemilieu, preventie en kwaliteit. Zaakvoerder Katty Duville gaat prat op een hands-on ondersteuning en praktisch advies door ervaren consultants. Bij de dienstverlening wordt rekening gehouden met alle aspecten van duurzaam ondernemen, waarbij een evenwicht wordt nagestreefd tussen de wettelijke, technische, economische en sociale aspecten. Omwille van die filosofie zagen we in ESQ een ideale partner om mee onze preventiedienst verder uit te bouwen op een manier die volledig aansluit op onze visie voor de komende jaren.Lees meer

Afbeelding 1 Afbeelding 2

Het is een gekend gegeven dat de restproducten als houtchips en zaagsel een aanzienlijk deel uitmaken van het zaagproces van het rondhout. De dalende prijzen van vooral de houtchips hebben dan dan ook het reeds broze evenwicht in de flow grondstoffen – productie – gezaagd hout danig onderuit gehaald. Het schaarse en dure rondhout kan hoegenaamd niet meer gecompenseerd worden door het heersende prijsniveau van het gezaagd hout. Het overaanbod aan verse chips en recyclagehout zorgt niet alleen voor dalende prijzen, maar eveneens voor overvoorraden, zowel bij de zagerijen als bij de afnemers.

Logischerwijze moet dan ook het rondhout naar beneden. Al is ook dat een moeil... Lees meer

Afbeelding 1 Afbeelding 2

Met het zachte weer, dreigt ook weer het gevaar voor verkleuring van het hout. Maak daarom gebruik van de mogelijkheid om het hout te dompelen. Door de plank of balk stuk per stuk te behandelen, bieden we een doeltreffende en gelijkmatige behandeling van elk stuk hout apart. Vele klanten maken van deze service reeds gebruik. Interesse? Neem gerust contact op met Isabelle Blomme of Thierry Cornette.

 

De voorbije anderhalve week konden we reeds genieten van bijzonder aangenaam lenteweer. Een hele verademing na een lange, grauwe winter. De zonnestralen lokten meteen ook iedereen de tuin in. Het ziet er naar uit dat het tuinseizoen op gang is gefloten. Dat is in alle geval wat we merken in de versnelde afroep van de boomschors. Tijdig reserverenis de boodschap!

 

Afbeelding 1

Sedert vandaag 16 maart zijn de werken aangevat voor de herinrichting van het Industrieterrein Zaubeek. In een overkoepelend masterplan werken Veneco, Farys, de gemeentes Zulte, Kruishoutem en de stad Waregem samen met betrekking tot de aanleg van en de vervollediging van een gescheiden rioleringsstelsel, de verfraaiing van de beeldkwaliteit van het openbaar domein en het verhogen van de verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid in de industriezone.

Gezien de omvang, zullen de werken gefaseerd gebeuren. Afhankelijk van de plaats waar er gewerkt wordt, zullen er verschillende omleidingen voorzien worden. Lefibo zal echter op ieder moment bereikbaar zijn. Een plan me... Lees meer

Afbeelding 1 Afbeelding 2

De verlofkalender voor 2015 is te raadplegen onder de rubriek Downloads. Alle reeds geplande sluitingsdagen staan erop vermeld. Let wel : deze lijst is niet beperkend. Naargelang de situatie (voorraad rondhout, economische activiteit, enz…) kunnen er bijkomende dagen van sluiting zijn voor levering en afhaling. In dit geval wordt dit steeds in de nieuwsberichen vermeld.

 

Vandaag werd de nieuwe Liebherr 550 Log Handler geleverd. Deze krachtige wiellader kreeg de voorkeur van ons technisch team omwille van zijn ergonomische besturingscabine, zijn gepersonaliseerde instellingen, zijn zuinige motor, de degelijkheid van de gebruikte materialen en het totaalconcept. De wiellader vervangt een vorige machine en zal o.a. worden ingezet voor het lossen van vrachtwagens rondhout, het sorteren van boomstammen en het bevoorraden van de zagerij.

Afbeelding 1 Afbeelding 2

Tijdens de feestdagen zijn we gesloten vanaf woensdag 24/12/2014 om 12u00 tot en met zondag 04/01/2015. Het houtpark sluit voor alle leveringen rondhout op vrijdag 19/12/2014 om 16u00 en opent terug op maandag 05/01/2015 om 06u00.

Afbeelding 1

De sterke prijsstijgingen van het rondhout het laatste jaar en het uitzonderlijk zachte weer in de nazomer, zorgen in heel wat houtverwerkende bedrijven voor een ongewoon hoge aanvoer. Dit leidt tot tijdelijk overvolle voorraden. Bij Lefibo is het niet anders. Door de grote aanvoer, is het voor de mensen op het rondhoutpark nauwelijks nog mogelijk om op een normale manier te werken. We zien ons dan ook genoodzaakt om in te grijpen en enkele dagen te sluiten voor de aanvoer van grondstoffen. Concreet betekent dit dat het rondhoutpark gesloten wordt vanaf vrijdag 7 november om 17.00 uur tot maandag 17 november om 06.00 uur. Dank om het begrip.

Afbeelding 1

Om de veiligheid van het interne verkeer nog te verhogen, werd aan de toegangspoort een drempel aangelegd om de snelheid van het in- en uitrijdende verkeer af te remmen. Voetgangerstroken moeten zorgen voor een betere scheiding van voetgangers met vrachtwagens, wielladers, bulldozer en heftrucks.

Afbeelding 1

Zaterdag 6 september was het verzamelen geblazen in en rond de tent op de bedrijfsterreinen van Lefibo. Ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan waren alle medewerkers met het gehele gezin uitgenodigd voor een waar familiefeest. Het werd een gezellige en ludieke happening met koffie en gebak en een gevarieerde spelronde in de namiddag. In een eigen versie van de Olympische spelen met hout als centraal thema, konden gemengde teams elkaar uitdagen in allerlei praktisch proeven. Na de prijsuitreiking (er waren geen verliezers), was het tijd voor een receptie gevolgd door een barbecue en huldiging van de medewerkers die reeds 10, 20 en 30 jaar trouwe dienst uitmaken van het Lefibo-team. De avond eindigde met een dansfeest waar iedereen... Lees meer

Afbeelding 1 Afbeelding 2 Afbeelding 3 Afbeelding 4

Het is intussen een vaste afspraak geworden. Jaarlijks komen de leerlingen van het vierde jaar van de houtafdeling VTI Deinze voor een rondgang in Lefibo. Draaischijf en grote bezieler van dit initiatief is gedreven leerkracht Geert Van Assche, die zijn enthousiasme en ervaring iedere keer weet over te brengen op de klasgroepen. Vandaag werd hij niet alleen vergezeld door collega’s, maar ook door directeur Sam Heyerick. Dit is een duidelijk teken van belangstelling en openheid voor het afstemmen van de onderwijsopleidingen op het bedrijfsleven. Lefibo moedigt dergelijke initiatieven alleen maar aan en maakt er graag tijd voor om jonge mensen op deze manier te laten kennis maken met een mogelij... Lees meer

Afbeelding 1 Afbeelding 2

Lefibo siert deze maand mee de binnenbladzijden van de nieuwe editie van het Britse vaktijdschrift Forestry International. Dit artikel kadert in het verlengde van de contacten die intussen ter plaatse zijn gelegd. Zowel voor de aanvoer van grondstoffen als de verkoop van gezaagd hout hebben we ons trouwens ook op het Groot-Brittanië gericht. De auteur brengt er een scherpe analyse van Lefibo, dat zoals elke zagerij in de Benelux en bepaalde regio’s in Frankrijk en Duitsland de nodige moeilijkheden kent in de bevoorrading van grondstoffen. Maar je leest er ook mee... Lees meer

Afbeelding 1

Lefibo zal gesloten zijn op volgende dagen :

·         Donderdag 29 en vrijdag 30 mei (verlengd weekend O.L.H. Hemelvaart)

·         <... Lees meer

Afbeelding 1

De aanhoudende prijsstijgingen van de grondstoffen nodigen ons uit om de focus niet te blijven beperken tot de sector van paletten en verpakkingen. In de toekomst zal Lefibo zich geleidelijk wat meer gaan oriënteren op een andere afzetmarkt van o.a. tuin- en bouwhout. De eerste stappen in die richting zijn gezet. Tegen het verlof zouden reeds bepaalde partijen gezaagd moeten kunnen worden.

Meteen kadert dit ook in de verdere uitbouw van ons duurzaamheidsbeleid. De lokale houthandel moet een afzet bieden die ons toelaat om de gemiddelde afstand tot de klant te doen dalen. Dit is niet alleen economisch een goede zaak. Op die manier drag... Lees meer

Afbeelding 1 Afbeelding 2

De VZW Zaubeek verwijderde recent een loods, effende het terrein en maakte de plantgaten voor de nieuwe bomen van het Ondernemersbos tussen de Karrweg, Waalstraat en Leenstraat. Zij sponsorden de bomen die op zaterdag 15 februari werden aangeplant door enkele vrijwilligers.Ondanks de laattijdige oproep vanwege het Bosbeheer, vond de VZW Zaubeek nog enkele bedrijven die mensen konden inzetten voor de verdere aanplant. Lefibo was met Steven Ide en Rudy Beulque zelfs goed vertegenwoordigd. Er werd werd linde, zwarte els en haagbeuk ... Lees meer

Afbeelding 1 Afbeelding 2

Wegens de toenemende internationale contacten, zowel in aan- als verkoop, zal de website binnenkort voor een aantal vaste rubrieken ook geraadpleegd kunnen worden in het Frans en het Engels.

Afbeelding 1 Afbeelding 2

Op vrijdag 31 januari brachten een aantal leerkrachten van het VTI Deinze een geleid bezoek aan Lefibo. Het was o.a. de bedoeling om in contact te komen met oud-leerlingen die hun opleiding hadden gebruikt om zich verder professioneel te bekwamen, beroepsmatig hun toekomst in die richting uit te bouwen en een intussen een zaak runden. Een delegatie onder leiding van Dhr. G. Van Assche (vertrouwd gezicht op de houtafdeling van het V.T.I ) doorliep de verschillende productieafdelingen. Ze werden daarbij rondgeleid door Steven Ide (zaakvoerder) en Rudy Beulque (ancien en als veelzijdig mechanieker verantwoordelijk ... Lees meer

Afbeelding 1 Afbeelding 2

Door de aangekondigde nachtvorst, zijn we genoodzaakt om op korte termijn het dompelen tegen aanblauwing te stoppen. Hout behandelen kan nog tot eind november. Door het zachte najaar, werd nu langer hout behandeld dan de vorige jaren. Maar met de koude verdwijnt ook het risico op blauwe verkleuring. In het voorjaar (maart of april afhankelijk van de weersomstandigheden) zal het dompelen worden hervat. Klanten die voorzien om het hout toch enige tijd te laten staan alvorens het te gebruiken, kunnen dit de komende weken eventueel laten oplatten? Dit belet ook dat bij harde vorst het hout aan elkaar vriest. Informeer gerust naar de mogelijkheden!

De voorbije verkopingen van het hout op stam bestendigen de heersende waanzin op de grondstofmarkt. Interessante loten bos werden verkocht aan tarieven die 15 tot 20 € / m³ hoger liggen dan vorig jaar. Zo bereiken de grondstoffen nooit geziene recordprijzen. Tarieven die alle redelijkheid tarten in een economie die maar niet uit de recessie raakt en waar elke ondernemer moet bezuinigen om zijn mensen aan boord en het bedrijf boven water te houden.

Zelfs in deze periode van beperkte vraag en verminderd verbruik, gaapt er een brede kloof tussen het beschikbare hout op stam en de behoefte van de industrie. Het leidt tot een explosief spanningsveld waari... Lees meer

Afbeelding 1

We zijn gesloten voor alle leveringen en afhalingen op vrijdag 1 november en maandag 11 november.

Vanaf 12 november zijn we op de normale werkdagen open tot en met vrijdag 21 december.
 

 

Op de parking voor vrachtwagens aan kantoor, werden vakken uitgetekend om het stationeren van de vrachtwagens beter te ordenen.

Door het trekken van de middellijn worden nu ook duidelijk een aan- en een afrijstrook afgebakend. 

Afbeelding 1

We gaan er op het einde van de week even tussenuit. Gedurende ons jaarlijks verlof van 26 juli tot en met 18 augustus is er geen productie en kan er niks geleverd of afgehaald worden. Er is enkel een onregelmatige en beperkte bezetting.

Dringende mails kunnen wel verstuurd worden naar :

Wij helpen u graag verder vanaf 19 augustus als de productie wordt hervat. Vanaf 6.00 uur kunnen er dan ook terug grondstoffen rondhout worden aangeleverd... Lees meer

Afbeelding 1

Er was voorzien dat het houtpark voor de aanleveringen van rondhout gesloten zou worden vanaf woensdag 24 juli om 17.00 uur.

Op vraag van enkele transporteurs zal er echter ook nog gelost worden op donderdag 25/07 om 06.00 uur en dit tot de laatste wagen die zich heeft aangemeld, gelost is. Zodra de laatste wagen binnen is,  worden de leveringen juli dus afgesloten en gaan de wielladers in onderhoud.

 

Wie zich eventueel toch later zou aanmelden, zal zelf moeten instaan voor het lossen en zal administratief uitgelost worden op datum van 19/08/2013. Dit is de dag waarop de leveringen terug worden hervat. Dank om uw begrip.

Afbeelding 1

Ook dit jaar is er in de industriezone een verscherpte aandacht om diefstal en vandalisme te voorkomen. Door de nauwe samenwerking tussen de lokale politiezones en de VZW Zaubeek zijn er extra  veiligheidsmaatregelen en controlepatrouilles om mensen met oneerlijke bedoelingen te ontmoedigen. Daar bovenop voeren enkele ondernemingen, waaronder Lefibo, zelf op onaangekondigde tijdstippen op een systematische manier extra controles uit. Samen met de extra preventietips, de uitgebreide meldingspunten en vlotte communicatie dragen deze inspanningen ongetwijfeld bij tot het verhoogde algemeen veili... Lees meer

Afbeelding 1 Afbeelding 2

 Maatvastheid is uiterst belangrijk. Zeker voor de groeiende groep klanten die met sterk geautomatiseerde lijnen produceert.

Daarom heeft Lefibo beslist om de assen op de zaagmotoren van de veelbladzaag compleet te vernieuwen. Op die manier willen we proactief ingrijpen op mogelijk maatverloop. Kwaliteit op maat van uw behoeften. Daar blijven we werk van maken!

Afbeelding 1

Sedert de opstart in 1984, heeft Lefibo zich vooral ontwikkeld als zagerij gericht op de markt van paletten en houten verpakkingen.

Maar er is meer. Een gedeelte van onze productie is ook gericht op een segment met meer toegevoegde waarde. Ook voor toepassingen in de tuin, kan je bij ons terecht. Neem gerust contact op voor bijkomende info!

Afbeelding 1 Afbeelding 2 Afbeelding 3

De voorbije week kregen we bezoek van mensen met uiteenlopende verschillende leeftijden en achtergrond. De jongeren uit de houtafdeling van het VTI te Deinze kwamen langs in het thema van hun opleiding. Zij werden rondgeleid door Steven Ide en Rudy Beulque, zelf oud-leerlingen van het VTI en elk op hun terrein dragende figuren binnen het bedrijf..

Een tweede groep mensen kwam langs via een vereniging en was vooral geïnteresseerd in de activiteiten en de operationele werking.

In beide gevallen kregen we een heel gemotiveerde groep over de vloer. Meteen een gelegenheid om niet alleen ons machinepark, maar ook het vakmanschap en de ge... Lees meer

Afbeelding 1 Afbeelding 2 Afbeelding 3
De korte periode zonder neerslag in april heeft niet voor de verhoopte ommekeer gezorgd in de bevoorrading van rondhout. Met een historisch natte meimaand is alles terug naar af. Sedert het najaar 2012 is een normale bosexploitatie nagenoeg onmogelijk geweest. Het extreem jaareinde en de hardnekkige winter zogden voor een aanzienlijk oponthoud. Grote partijen rondhout vertrekken in container richting China en India, terwijl de lokale verbruikers op hun honger blijven zitten. Verder zorgt ook de onderbreking door het broedseizoen voor een belangrijke rem in de normale bevoorrading. 
Het gevolg is een historisch lage voorraad aan grondstoffen, niet in het minst bij de zagerijen. Zonder uitzondering, heeft iedereen reeds ... Lees meer
Afbeelding 1 Afbeelding 2

Naar goede gewoonte was Lefibo terug met een delegatie aanwezig op de houttechnologiebeurs Ligna te Hannover. De beurs wordt alsmaar steeds kleiner met steeds minder exposanten, maar blijft de place to be voor wie de meest recente en toekomstige ontwikkelingen op de voet wil blijven volgen. Het werd opnieuw een inspirerende ervaring die de technische geesten aanzette tot nieuwe plannen... We geven hierbij graag enkele sfeerbeelden mee.

Afbeelding 1 Afbeelding 2 Afbeelding 3 Afbeelding 4

Omwille van de feestdagen, zal Lefibo voor alle leveringen en afhalingen volledig gesloten zijn op :

  • Woensdag 1 mei (Feest van de Arbeid)
  • Donderdag 9 mei (O.L.H Hemelvaart)
  • Vrijdag 10 mei (Brugdag)
  • Maandag 20 mei (Pinkstermaandag)

Wie alle sluitingsdagen en de volledige verlofkalender wil raadplegen, kan hiervoor terecht onder het menu Downloads.

De voorbije dagen hield Lefibo gerichte blusoefeningen voor alle medewerkers. Onder de leiding van een extern deskundige in brandbestrijding, kreeg iedereen de kans om het geheugen op te frissen en nog eens de verschillende soorten brand en en het gebruik van blusmiddelen te oefenen. Het werd opnieuw een heel nuttige oefening.

Afbeelding 1 Afbeelding 2 Afbeelding 3 Afbeelding 4

De aanhoudende natte en koude winter heeft ons tot dusver gespaard van aanblauwing en schimmelvorming op het grenenhout. Als het binnenkort dan toch lente wordt, kan dit risico terug de kop opsteken. Blauwverkleuring en schimmelvormig treedt vooral op bij zachte temperaturen van meer dan +/- 12° in combinatie met een hoge luchtvochtigheid. Het heeft geen enkele invloed op de kwaliteit van het hout, maar het oogt niet mooi en wordt best vermeden.

Daarom zullen we vanaf dinsdag 2 april terug klaar staan met de dompelinstallatie om het hout op aanvraag te behandelen met Sinesto B. Deze behandeling is lang niet noodzakelijk als het hout tijdig wordt verwerkt. Maar voor partijen die langer blijven staan, zijn er vers... Lees meer

Afbeelding 1

In het kader van de verdere uitbouw van Lefibo en met een blik op de toekomst op langere termijn, wordt het personeelsbeleid in Lefibo geleidelijk over genomen door Ilse Tack.

Ilse heeft uit haar vroegere beroepsleven reeds ervaring met het recruteren en screenen van medewerkers en nam reeds sedert jaren alle adminsitratie omtrent het personeelsbeleid op zich. De overdracht is reeds sedert langere tijd gepland, gebeurde gefaseerd en belandt in een afrondende fase. Voortaan zal Ilse dus het volledige personeelsdossier behartigen. De eigen persoonlijke inbreng en de dynamishe, verjongende aanpak van Ilse zal onvermijdelijk voor een aantal andere accenten zorgen, maar zal nooit een stijlbreuk vormen met de eigen bedrijfscultuur en d... Lees meer

Afbeelding 1

Niet alleen de regering vind het belangrijk om een diversiteitsplan en werkgelegenheidsplan op te stellen. Ook Lefibo ziet dit als een verlengstuk van haar personeelsbeleid.  

Qua diversiteit gaan we verder de weg die we lang geleden zijn ingeslagen: iedereen die wil en kan werken volgens de beschikbare taken is van harte welkom in Lefibo ongeacht, ras, beperking of leeftijd.  Wat betreft werkgelegenheid willen we ervoor zorgen om met het plan onze huidige werknemers jobzekerheid te geven.

Door het opstellen van een diversiteits- en werkgelegenheidsplan willen we ervoor zorgen dat er nog beter wordt gecommuniceerd en de samenwerking<... Lees meer

Afbeelding 1

De tanende economische situatie heeft het voorbije jaar de verlieslatende zagerijsector aangezet tot een verminderde productie. Het totale onevenwicht tussen dure grondstoffen en lage verkoopprijzen van het gezaagd hout is daarmee nog niet rechtgezet. Het hout op stam blijft vrij duur en veel verbruikers in de ruime regio zien zich genoodzaakt om het tekort een naadhout aan te vullen met loofhout.  

Ook de weersomstandigheden helpen een vlotte aanvoer niet vooruit.  Reeds sedert het najaar viel bijzonder veel regen, met een drassige en totaal verzadigde ondergrond tot gevolg. De herhaalde periodes van sneeuw en dooi die erop volgden, maken het voor de mensen in de bosexploitatie onmogelijk om hun werk te doen. Ofwel is ... Lees meer

Afbeelding 1

De sputterende economie en de verminderde vraag naar gezaagd hout die daar uit voort vloeit, dwingt ons om met ingang van 7 januari de productie sterk terug te schroeven. 

Enerzijds is er de beperkte beschikbaarheid aan grondstoffen die op een prijsniveau zijn blijven steken dat absoluut niet meer in verhouding is met de sterk gedaalde prijzen van het afgewerkt product. Het hout op stam is niet alleen bijzonder duur, door de aanhoudende regen van de voorbije weken is de exploitatie van rondhout op vele plaatsen ook verboden of onmogelijk geworden.

Anderzijds is er dus het verminderd verbruik. Een aantal zagerijen nam reeds eerder het besluit om de productie aanzienlijk te verminderen. Een beslissing die ook wij in de... Lees meer

Bij de start van het nieuwe jaar houden we eraan om alle klanten, leveranciers en medewerkers van harte een gezond en gelukkig 2013 toe te wensen. De periode tussen Kerst en Nieuwjaar is een geschikt moment om even alles op een rijtje te zetten en goede voornemens te formuleren voor het nieuwe jaar.

Na het rampzalige jaar 2012 met talloze faillissementen en tienduizenden mensen die hun baan verloren, wordt het vooral een kwestie om de aanhoudende economische crisis het hoofd te bieden. De crisis is overal duidelijk voelbaar. Ondernemers zitten gewrongen tussen te dure grondstoffen, fel gestegen kosten, een verminderde vraag en een toegenomen concurrentie. Velen hebben intussen de productie fel terug geschroefd en soms pijnlijke m... Lees meer

Afbeelding 1

Vandaag namen we afscheid van 2 gewaardeerde collega's. Hervé Verschaeve en Lieven Vercruysse trokken de laatste maal de Lefibodeur achter zich dicht om na jarenlange trouwe dienst te genieten van een welverdiend pensioen. Hervé reed jaren lang de productie weg van de zagerij en hielp bij het laden van de vrachtwagens. Hij had steeds oog voor het in orde brengen van de papieren en hield zijn werkomgeving kraaknet. De laatste weken zorgde hij zelf nog op een voorbeeldige manier voor de opleiding van de opvolgers.

Lieven regelde zowat op zijn eentje het laden van de restproducten als plaketten, zaagsel en houtschors. Hij  onderhield de bulldozer alsof het de zijne was en ook hij zorgde op zijn beurt dat alles er ... Lees meer

Afbeelding 1 Afbeelding 2

 

Tijdens de eindejaarsperiode gaan we naar jaarlijkse gewoonte weer even dicht.

·       - Rondhout kan nog gelost worden tot en met donderdag 20 december om 12.00 uur.

·       - Afhalingen van boomschors, zaagsel, plaketten en krullen kan nog op dezelfde dag tot uiterlijk 16.00 uur.

·       - Gezaagd hout kan nog afgehaald worden tot vrijdag 21 december om 12.00 uur.

Dank om met deze data rekenin... Lees meer
Afbeelding 1

Zaterdag voormiddag 24 november was het een gezellige drukte tijdens de aanplant van het bos dat moet dienst doen als buffer tussen de industriezone en de woonzone aan de rand van de gemeente. De uittredende en de nieuwe burgemeester, gemeenteraadsleden, ondernemers, leden van de VZW Zaubeek, Bos+, buurtbewoners, jonge gezinnen en mensen met groene vingers meldden zich om in de drassige grond samen zo'n 5.000 bomen en struiken aan te planten. De noeste arbeid kon in de late voormiddag even onderbroken worden voor een heerlijke kop dampende pompoensoep, aangeboden door traiteur St. Christophe. Lefibo was er bij om de groene long vorm te geven...

Afbeelding 1 Afbeelding 2 Afbeelding 3

Lefibo steunt het lokale initiatief voor de aanleg van een groot bufferbos aan industriezone Zaubeek. De plaatselijke bedrijvenvereniging Zaubeek vzw, de ondernemers van de industriezone Zaubeek, de gemeente Zulte en de provincie Oost-Vlaanderen bundelen de krachten voor een groene long tussen de woonzone en de industriezone in Zulte. Door de aanleg van dit bufferbos krijgen de buurtbewoners de zekerheid dat de industriezone niet verder zal uitbreiden in de richting van de woonzone en de bedrijven hebben de garantie dat ze hun activiteit op de huidige industriezone kunnen blijven handhaven.

De Zaubeek vzw streeft ernaar om de industriezone CO2-neutraal te maken. Dit kan mede door het organiseren van een zuurstofrijk project : de ... Lees meer

Afbeelding 1 Afbeelding 2 Afbeelding 3

Om in geval van twijfel toch het risico op aanblauwing te beperken, kan overwogen worden de planken of balken op te latten. Door de luchtstroom tussen de verschillende lagen, wordt de schimmelvorming sterk beperkt. Dit is een mooi alternatief voor de winterperiode als dompelen niet meer kan. Het helpt ook om de verschillende stapels hout wat van elkaar te plaatsen, zodat ook tussen de pakken onderling een goede luchtcirculatie mogelijk is.

Maar opgelat hout biedt nog een ander voordeel. Bij vorst gaan de verschillende lagen niet aan elkaar vriezen. Bevroren hout geeft vaak heel wat praktische problemen met bijhorende kosten. Bepaalde klanten laten de bevroren pakken ontdooien ... Lees meer

Afbeelding 1 Afbeelding 2

De herfst zorgt niet alleen voor een mooi en keurrijk decor. Het is tevens de voorbode van dalende temperaturen. We moeten de komende dagen rekening houden met beginnende nachtvorst. In die omstandigheden is het ons onmogelijk om het hout nog verder te behandelen tegen aanblauwing en schimmel, omdat de oplossing werkbare stof wordt vermengd met water. Bij vorst is het risico op schade aan de installatie te groot.

Bovendien wordt dompelen bij deze koude temperaturen ook overbodig daar het restrisico om verkleuring weg valt. Het behandelen van het hout zal hervat worden in het voorjaar 2013.

Deze namiddag is Carlos Delbaere bij zijn hoofdwerkgever Wonterspan tijdens onderhoudswerken slachtoffer geworden van een arbeidsongeval. Hij was er een trouwe medewerker van het eerste uur en overleefde het ongeval niet. Sedert een zestal jaar deed hij ook een beperkt aantal uren onderhoudstaken in Lefibo. Carlos is dit jaar 62 geworden en keek uit naar zijn nakend pensioen. Het heeft niet mogen zijn... Directie en personeel van Lefibo zijn diep getroffen en betuigen hiermee hun oprecht medeleven aan de getroffen familie. 

De kantoren zijn gesloten op donderdag 1 en vrijdag 2 november. Op beide dagen kan er niet worden geleverd of afgehaald. We staat terug ter uwer beschikking vanaf maandag 5 november.

Op 2 en 4 oktober kunnen alle medewerkers die bloot staan aan geluidsoverlast op maat gemaakte gehoorbescherming aanschaffen. Bescherming tegen geluidsoverlast is steeds aanwezig in de vorm van oorpropjes of gehoorkappen, maar niet iedereen is daar steeds enthousiast over.  Om de doeltreffendheid en het draagcomfort nog te verhogen, deden we beroep op een gespecialiseerde partner AST die voor iedere werknemer afzonderlijk gehoorbescherming op maat bezorgt. Door de uitstekende pasvorm, de efficiënte geluidsdemping en het gemakkelijke onderhoud een uitstekende oplossing.

Afbeelding 1

Gisteren 11/09 zorgden de mensen op de sorteerbaan en de rondhoutsplaats voor een vermeldenswaardige prestatie. Het oude dagrecord werd aan diggelen gesorteerd met 1.864 m³ als nieuwe uitschieter. Dit kan enkel in ideale omstandigheden. De continue aanpassingen en verfijningen op de installatie zijn hier zeker niet vreemd aan. Maar dit doet niets af aan de inspanningen van de operatoren en de kraanmachinisten die dit volume op hun beurt ook verwerken. Een dikke pluim voor de betrokken personen en een stuk gebak voor alle medewekers mochten dan ook niet ontbreken.

Afbeelding 1

De slijperij kreeg de voorbije dagen een opknapbeurt. Vollmer leverde 2 machines om de zaagtanden nog sneller en precieser te slijpen en zorgt eerstdaags voor een interne opleiding. De machine om de tanden keurig op de zaagbladen te positioneren kreeg een grondige revisie. Dit moet zeker de kwaliteit van het gezaagd hout en de levensduur van de zagen en tanden ten goede komen. Verder werd de werkruimte een stuk uitgebouwd en zal er een centraal werkblad worden geplaatst om de ergonomie te verbeteren.

Afbeelding 1

Voor het verlof stuurde het natte weer de leveringen van het rondhout nog ernstig in de war. Het hout kon wel worden gekapt maar kon of mocht niet worden uitgereden omdat dit te veel schade zou veroorzaakt hebben of omdat men verzakte in de drassige bodem.

De droogte van de voorbije weken brengt de leveringen blijkbaar wel volop op gang. Het is nu vooral afwachten hoe de nakende verkopingen van het hout op stam zullen verlopen.

 
Afbeelding 1

Een groep van meer dan 30 medewerkers met hun partner en  kinderen fietsten vorige zaterdag doorheen de Leiestreek. We vertrokken onder een grijze hemel maar behalve een enkele kleine bui, waren de weergoden het Lefibopeleton goed gezind.

Rudy Beulque zorgde voor een zeer mooi uitgestippeld parcours en leidde samen met zijn vrouw, zoon en zijn collega Rik als een volleerde wegkapitein de groep veilig doorheen de straten van Zulte, Olsene, Machelen, Grammene en Gottem. Een heuse bezemwagen (dank Leen en Peter) kon zich zorgeloos concentreren op het nemen van foto’s. Op tijd en stond werd gestopt om bij te tanken of te genieten van een heerlijk middagmaal. Tijd om gezellig te ontspannen, te sportelen en van gedachten te ... Lees meer

Afbeelding 1 Afbeelding 2 Afbeelding 3 Afbeelding 4

Na een deugddoende verlofperiode, startten we vandaag de productie terug op.
Met een nieuwe, dynamische website om u nog beter te kunnen informeren.
Met een kantoor en een personeelsruimte in een nieuwe, frisse kleur.
En vooral met ons team dat weer zijn beste beentje zal voorzetten om u maximaal van dienst te zijn!
We keep on moving!

Afbeelding 1 Afbeelding 2

Op  zaterdag 25 augustus organiseert Lefibo zijn eerste gezinsfietstocht, uitgestippeld door één van onze medewerkers.
Naast een tocht langs de landelijke plattelandswegen, wordt ook tijd uitgetrokken om de dorstigen te laven en de hongerigen te behoeden voor een rammelende maag. Verder staat nog een leuke tussenstop op het programma. Een leuk initiatief dat we ten zeerste aanmoedigen!

Afbeelding 1

In het verleden werden in de industriezone Zaubeek enkele bedrijven slachtoffer van inbraak en diefstal. Vaak gebeurde dit in verlofperiodes. Ook Lefibo kreeg reeds enkele malen ongewenst bezoek. Lefibo was dan niet echt een doel op zich maar eerder een uitvalsbasis om andere ondernemingen te treffen.Om herhaling te voorkomen, is er gedurende de verlofperiode een verscherpte aandacht in de volledige industriezone. Een nauwe samenwerking tussen de lokale politiezones en de VZW Zaubeek zorgt voor extra veiligheidsmaatregelen en controlepatrouilles. Daarnaast blijven alle gangbare preventiemaatregelen en patrouilles operatoneel. Samen met extra preventietips, uitgebreide meldingspunten en vlotte communicatie moet dit alles leiden tot... Lees meer

Afbeelding 1

In deze periode van volle zomer zou de voorraad aan grondstoffen vrij comfortabel moeten zijn.
Maar dit jaar gaat die regel niet op. Door het beperkte aanbod en de dure prijzen, beschikken de meeste rondhouthandelaren maar over een beperkt volume hout op stam.
Het aanhoudend hoge tarief is eigenlijk reeds lang achterhaald door de sterk gedaalde prijzen die het gezaagd hout intussen hebben getroffen.
Bijkomende moeilijkheid zijn de bijzonder natte weersomstandigheden die de ontginning niet eenvoudiger maken. Vele exploitaties worden stil gelegd omdat het haast onmogelijk is geworden om op de drassige bodem het hout uit te rijden zonder aanzienlijke schade te veroorzaken.
De combinatie van beide factoren biedt... Lees meer

Afbeelding 1

Door de zachte temperaturen en vooral de hoge luchtvochtigheid, nemen nogal wat klanten de beslissing om het hout te laten behandelen tegen aanblauwing en schimmel. Deze behandeling remt het proces van blauwe verkleuring voor hout dat niet snel genoeg kan worden verwerkt. Een andere doeltreffende remedie is het oplatten van het hout. Informeer gerust naar de mogelijkheden en toepassingen om zorgeloos de zomerperiode door te komen!

Donderdagavond verloren we in Lefibo een trouwe en loyale medewerker van het eerste uur. In zijn vertrouwde atelier werd Rik Hoste slachtoffer van een hartstilstand. Alle hulp van de collega's en de spoeddiensten bleven zonder resultaat.
Op enkele seconden tijd sloeg een vruchtbare werkdag om naar een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Lefibo. Zijn collega's en de directie zijn diep getroffen door deze dramatische gebeurtenis. Met Rik verliezen we niet alleen een ervaren vakman, maar tevens een zeer gewaardeerde collega en medewer... Lees meer

Afbeelding 1

Met de eerste schaarse zon, lijkt ook het besef te komen dat het verlof stilaan dichterbij komt.
De drukte neemt toe en dit zorgt voor iets langer wordende leveringstermijnen. Een aantal klanten heeft intussen ook reeds een wekelijks volume vast gelegd tot aan het verlof. Bedrijven die verder produceren gedurende de vakantieperiode willen een miniumvoorraad opslaan om deze periode zonder zorgen door te komen. 
Wij produceren nog tot en met donderdag 19 juli en hervatten na de jaarlijkse vakantie terug op maandag 13 augustus.

Met het Paasweekend voor de deur, naderen we ook de periode van enkele feestdagen.
Gelieve in verband hiermee volgende sluitingsdagen tot het jaarlijks verlof te noteren : 
- maandag 9 april (Paasmaandag)
- maandag 30 april en dinsdag 1 mei (verlengd weekend 1 mei)
- donderdag 17 ... Lees meer

Afbeelding 1

Vanaf deze week kan alles wat in vol hout gezaagd wordt, op aanvraag terug behandeld worden met Sinesto B. Deze behandeling voorkomt het aanblauwen van naaldhout bij zachte temperaturen en hoge luchtvochtigheid. De prijs voor het behandelen is afhankelijk van de afmeting. Neem gerust contact op voor meer info.

Vandaag kwam een groep leerlingen van het vierde jaar Houttechnieken van het VTI Waregem op bedrijfsbezoek.
De jongens getuigden van een grote interesse en waren vooral onder de indruk van de machines en het vakmanschap van onze mensen. Volgende week komt een tweede groep langs.

Afbeelding 1 Afbeelding 2

We voerden de laatste weken een aantal aanpassingen door op de sorteerbaan en de rondhoutsplaats.
We kunnen momenteel meer boomschors recupereren om zelf te verwerken. Ruwe boomschors kan nu worden gebroken tot de gewenste fracties  :
- Ø 0-10 is ideaal voor vermenging met potgrond
- Ø 10-20 kan gemend worden met &Osl... Lees meer

Afbeelding 1 Afbeelding 2

De hardnekkige vorst van de voorbije dagen zorgt voor meer problemen in de zagerij dan ons lief is. Uiteindelijk valt de opstart en het operationeel krijgen van de productielijn nog behoorlijk mee. Maar het rondhout is door en door bevroren. Dit zorgt voor wegglijdende stammen, bomen en planken die door de hardheid vast lopen en planken die weg glijden of onhandelbaar worden op de transportkettingen en -banden. Verder dienen we ook veel vaker messen, zagen en frezen te vervangen.
In de gegeven omstandigheden hebben we niet veel vat op de geproduceerde volumes. We doen er alles aan om aan de gang te blijv... Lees meer

Wie geen half jaar van de aardbol is verdwenen, weet intussen dat de economie reeds maanden aan het sputteren is. Sedert deze week bevindt ons landt zich nu ook officieel in een recessie, na twee kwartalen van krimpende economie.
De prijzen van het gezaagd hout zijn intussen sterk gedaald, maar de tarieven van het rondhout blijven nagenoeg onveranderd duur.
Het natte weer van de v... Lees meer

Zoals eerder aangekondigd, gaan we naar jaarlijkse gewoonte weer even dicht met de eindejaarsperiode.
- Leveringen van rondhout kunnen nog tot en met morgen 22/12 om 17.00 uur.
- Afhalingen zijn nog mogelijk tot en met vrijdag 23/12 om 12.00 uur.

Wellicht met de feestroes nog in de benen, zijn we er terug vanaf maandag 2 januari 2012.
Namens het gehele Lefibo-team wensen we iedereen alvast een hartverwarmende Kerst en een spetterend eindejaar!

Sedert begin week 48 is de nieuwe schaafmachine op de zijlatten dus terug operationeel.
We hielden rekening met wat mogelijke kinderziektes in de opstartfase, maar die waren er nauwelijks of niet. Een pluim voor de mensen die betrokken waren bij het ontwerp, de montage en de aansluitingen is hier dus zeker op zijn plaats.  
Maar dit betekent dus ook dat we te... Lees meer

We kunnen ons niet voorstellen dat de afhandeling van de begroting en de regeringsvorming er voor veel tussen zit, maar er is sedert een tweetal weken toch meer vraag naar palettenhout. We denken zelfs niet dat dit alles te danken is aan een betere activiteit, want de economie blijft sputteren. Veeleer zal het te maken hebben met de sterk afgebouwde voorraden bij onze klanten, die voor het opvangen van nieuwe vragen dan sneller reageren en graag op korte termijn beleverd willen worden.

We glippen er tijdens de eindejaarsperiode weer eventjes tussen uit.
- Leveringen van rondhout kunnen nog tot en met donderdag 22 december om 17.00 uur. 
Afbeelding 1

De montage van de schaafmachine schiet goed op en we zitten op schema. 
Er wordt goed door gewerkt en we staan op vandaag zo ver dat we deze week reeds wat tests zullen kunnen doen. Vrijdag volgt dan normaliter de afwerking van het gebouw en de geluidscabine.
Als we op het huidige tempo kunnen door werken, is de kans inderdaad reëel dat we vanaf komende ... Lees meer

Afbeelding 1 Afbeelding 2

Veel sneller dan eerst gehoopt zijn we kunnen beginnen aan de montage van de nieuwe schaaflijn voor zijkantproductie. Deze machine vervangt de machine die bij de brand van 30 september onherstelbaar werd beschadigd.
Mede door de extra inspanningen van de constructeur en de aannemers, hebben we een aanzienlijke voorsprong op het schema van de eerste dagen na de brand bij het in kaart brengen van de... Lees meer

Afbeelding 1 Afbeelding 2

Mede door het uitzonderlijk zachte weer van dit najaar, was voor bepaalde toepassingen een behandeling tegen verblauwing van het hout soms nu nog wenselijk en ook mogelijk. 
De laatste dagen belanden we echter in min of meer normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Door de dreiging van nachtvorst zullen we dan ook genoodzaakt zijn om heel binnenkort de mogelijkheid om het hout te behandelen stop te zetten, en dit tot de temperaturen in het voorjaar dit weer toelaten. 
Dank om uw begrip.

Vandaag kwamen de leerlingen van het 6de leerjaar van de Vrije Basisschool op bezoek.
De leerlingen kwamen langs in het kader van het thema “Hout en Techniek” en waren zeer onder de indruk van ons bedrijf. Geen slechte zaak want deze jongeren dienen een richting te kiezen voor hun verdere studierichting in het middelbaar onderwijs. We kunnen alleen maar hopen dat dit bezoek een aantal van hen heeft aangezet om toch te durven een technische richting te kiezen…
Dit jaar ontvingen we reeds 3 onderwijsgroepen uit verschillende richtingen, leeftijden en niveaus. In het voorjaar kwamen de studenten van de Gentse Universiteit en Hogeschool... Lees meer

Afbeelding 1

Vandaag 14 oktober werden Steven Ide en Ilse Tack de fiere ouders van een flinke dochter, luisterend naar de naam Jeanne.
Daarmee is de familie Ide aan de volgende generatie toe. Alles is naar wens verlopen en allen stellen het goed.
Ilse zal zich de eerste maanden als kersverse mama zelf ontfermen over dochterlief. Ze... Lees meer

Afbeelding 1

Donderdag 29 september omstreeks 21.25 uur werden we opgeschrikt door een brand aan de schaafmachine in een bijgebouw van de zagerij.
Het vuur verspreidde zich te snel om met de eigen blusmiddelen de brand nog in bedwang te houden.
Dankzij het doordachte en kordate optreden van de aanwezige medewerkers kon tijdig en doeltreffend worden geëvacueerd en gealarmeerd. De bijzonder snelle en goed georganiseerde interventie van de brandweerdiensten en politie zorgden ervoor dat de situatie vrij snel onder controle was.
Iedereen kon vlot in veiligheid worden gebracht. Een goede compartimentering van de schaafmachine en de vele blusmiddelen die werden ingezet, zorgden er voor dat een brandoverslag naar de productielijn v... Lees meer

Afbeelding 1 Afbeelding 2

De voorraad planken en balken die dezer dagen in voorraad wordt gezaagd, kan tegen bijzondere condities worden aangeboden!
Raadpleeg de rubriek promoties voor de afmetingen en voorwaarden!

De recente ontwikkelingen in de Eurozone en de kredietcrisis in enkele lidstaten rollen stelselmatig uit over de andere landen.
Vooral de tanende financiële toestand in Griekenland springt in het oog, maar ook de andere lidstaten zullen noodgedwongen en dringend drastische besparingen moeten gaan doorvoeren. Diverse landen en ook banken komen hierdoor zodanig onder druk dat de economische groei sterk onder de verwachtingen blijft en men reeds gewaagt van een recessie. De beurzen kreunen onder het wantrouwen van de beleggers. Ondernemers gaan meer en meer op de rem staan en stellen geplande investeringen en aanwervingen van personeel uit. De particulier denkt op zijn  beurt eerst en vooral aan sparen en besparen.
H... Lees meer

Afbeelding 1

Binnenkort worden er werken aangevat op verschillende afdelingen, vooral met het oog op een nog betere standardisering van de kwaliteit en een verhoogde productiecapaciteit.
Zo ondergaat in de zagerij de veelbladzaag een volledige revisie.
Op de stapelmachine wordt een scanner ingebouwd die ons moet toelaten om de kwaliteitscriteria nauwkeurig te omschrijven en een automatische sortering mogelijk maakt.
Verder is ook een gedeelte van de sorteerlijn aan dringende vervanging toe. Het nieuwe dwarstransportsysteem moet ons in staat stellen stilstanden te beperken en de snelheden te verhogen.
De voorbije weken werden de werken goed voorbereid. We hopen in de tweede week van augustus de aanpassingen te kunnen door v... Lees meer

In Lefibo werken een aantal  ex-leerlingen van het VTI te Deinze. Vandaag mochten we een klas van het vierde jaar opleiding hout van deze school verwelkomen.Steven Ide, zelf oud-leerling en intussen zaakvoerder van Lefibo, trok de nodige tijd uit om deze gemotiveerde groep jonge mensen wegwijs te maken in de aankoop, de grondstoffen en het productieproces van Lefibo.
De jongeren en hun leerkracht getuigden van een enorme interesse.  Een dankbare klas, gewapend met tekeningen, nota’s en een bedrijfsbrochure,  kon na een boeiende woensdag voormiddag langs de Leieboorden terug naar Deinze fietsen. We vinden het één van onze taken om... Lees meer

We naderen stilaan de verlofperiode.
Zoals ieder jaar uit zich dat in een wat toegenomen nervositeit op de markt, daar iedereen probeert een inventaris op te maken omtrent de nodige voorraad om het verlof te kunnen overbruggen.
We geven daarom reeds de geplande sluitingsdagen, verlofdagen en de jaarlijkse vakantie door... Lees meer

Afbeelding 1

Een delegatie studenten verbonden aan de universiteit van Gent bracht op 28 maart een uitgebreid bedrijfsbezoek aan Lefibo. Dit in het kader van hun opleiding in bosbouw en houttechnieken. 
Onder leidng van professor Vanackere konden ze op deze manier zelf vast stellen wat één van de mogelijke industriële toepsassingen is met het naaldhout uit de lokale bosbestand. Deze bij... Lees meer

Afbeelding 1 Afbeelding 2

De toevoer van grondstoffen blijft bijzonder moeilijk. Dit ondanks de intussen fel gestegen tarieven en de sterk verbeterde weersomstandigheden. Meer en meer voelen we net als de hele grote verbruikers van naaldhout en populier het structurele tekort in West- en Midden-Europa. Zonder hout uit de Landes, stond ons komende week ongetwijfeld enkele dagen productiestilstand te wachten. 
Een eerst... Lees meer

Afbeelding 1 Afbeelding 2

Lefibo blikt terug op een bijzonder geslaagd personeelsfeest op vrijdag 28 januari in de Zandvlooi te Kruishoutem.
Na een gezellige receptie en een lekkere maaltijd, werden onze trouwe medewerkers met 10, 15, 20 en 25 jaar dienst eens goed in de bloemetjes gezet. Ze werden terecht bekroond als blijk van waardering voor hun dagelijkse inzet en betrokkenheid, reeds zovele jaren lang.
De hele avond werd op een bijzonder vermakelijke manier ingekleurd door de ingehuurde ceremoniemeester Yannick, die de gehele zaal animeerde met zijn gesmaakte tussenkomsten en optredens. Onze lachspieren werden continu aan het werk gezet...
Als afsluiter konden de liefhebbers nog eens goed de benen strekken op de dansvloer. Sommigen hield... Lees meer

Het wordt voor iedereen duidelijk dat dit stilaan een uitzonderlijke winter aan het worden is. Het najaar was reeds bijzonder nat en we kregen de zwaarste sneeuwbuien sedert tientallen jaren te verwerken. Op zich was dit reeds een grote belemmering in de normale aanlevering van grondstoffen.
De vrij snelle dooi veroorzaakte daar boven op voor fel gezwollen waterlopen en hele gebieden die onder wat... Lees meer

Afbeelding 1

De aanhoudende vrieskou en de herhaalde sneeuwbuien zorgden voor een onverwacht rommelig jaareinde. Overal zijn door de ongewoon vroege winter de voorraden bij de producenten sterk afgenomen.
In de gegeven omstandigheden is het ontginnen van bossen nagenoeg uitgesloten en de enorme transportproblemen met geblokkeerde vrachtwagens zijn intussen alom bekend.
Afbeelding 1

Het regionale zakenmagazine Vlaanderen Management zal in zijn laatste editie Oost- en West-Vlaanderen van 2010 naast de gebruikelijke rubrieken, ook bijzondere aandacht besteden aan het bedrijfsleven van Kruishoutem en Zulte. De verschillende industriezones komen er uitgebreid aan bod. We vonden dat Lefibo bij deze gelegenheid en als lid van de bedrijvenvereniging Zaubeek VZW hierin niet mocht ontbreken. In dit vlot leesbaar magazine wordt duidelijk hoe Zulte en Kruishoutem door hun vlotte bereikbaarheid aan de E17 en de ligging op de as van Gent naar Kortrijk, een wezenlijk belang vormen voor de economie en tewerkstelling in ... Lees meer

Afbeelding 1

Gedurende de eindejaarsperiode zal Lefibo gesloten zijn de volledige week tussen Kerst en Nieuwjaar.
Rondhout kan nog worden gelost tot en met donderdag 23 december om 17.00 uur. Het houtpark wordt terug geopend op maandag 3 januari 2011om 06.00 uur.
De productie draait ook nog tot en met donderdag 23 december. Afhalingen en leveringen van gezaagd hout, chips, zaagsel, schors en blokken... kunnen nog tot en met vrijdag 24 december om 12.00 uur. 
We maken van de week productieonderbreking gebruik om terug enkele aanpassingen door te voeren in de zagerij en op de stapellijn. Dit moet ons in staat stellen een volgende stap te zetten in ons continu proces naar een betere service en kwaliteit.

Door de huidige temperaturen en de toenemende regen die ons wacht , komt straks weer de schrik van iedereen die niet echt groene vingers heeft, de kop opsteken : onkruid in al zijn vormen en kleuren.
Boomschors van naaldhout is het ideale bestrijdingsmiddel : milieuvriendelijk, efficiënt en proper. 
In bulk g... Lees meer

Afbeelding 1

De lokale houtverwerkende industrie beleeft momenteel weer moeilijke tijden.
Enerzijds blijft de druk op het rondhout onverminderd aanhouden. De tarieven voor het hout op stam zijn sedert vorige winter aanzienlijk gestegen door het beperkte aanbod, het onderliggende structurele tekort, de onrechtstreekse druk vanuit de energiesector op het afvalhout en de tijdelijk toenemende vraag.<... Lees meer

Afbeelding 1

Ilse en Steven drijven in een huwelijksbootje de verlofperiode in.
Ilse kwam eind vorig jaar in Lefibo beroepshalve het team versterken op de boekhouding. Ze ontpopte zich op korte tijd tot een poyvalente duizendpoot, maar was ook reeds geruime tijd voordien de partner van Steven. 
Steven zelf is de oudste zoon va... Lees meer

Afbeelding 1

Vanaf komende maandag 17 mei neemt Isabelle Blomme de fakkel over op de commerciële binnendienst. Ze vervangt dan Ann Vanhaesebroeck die haar geluk ( gedeeltelijk? ) elders gaat zoeken in een zelfstandige activiteit als lichaamstherapeute ( zie bericht van 25/03 ). 
Isabelle wordt het nieuwe gezicht en de nieuwe stem in de dagelijkse klantencontacten. In haar eerdere beroepsverleden kon ... Lees meer

Afbeelding 1

Op donderdag 13 mei ( O.L.H. Hemelvaart ) en vrijdag 14 mei zijn we gesloten. Er kan dan niet geleverd of afgehaald worden. Ook de kantoren zijn dicht. We hernemen terug na het weekend op maandag 17 mei.

Het eerder aangekondigde tekort aan grondstoffen bedreigt in steeds ergere mate de houtindustrie. 
Dit geldt zowel voor de vezel, de papierindustrie, de producenten van OSB, de zagerijen als de verwerkers van de restproducten.
Eerst en vooral is er een structureel tekort aan rondhout. Verder hebben de bodemprijzen... Lees meer

Ann Vanhaesebroeck slaat binnenkort elders haar tenten op. Ze was sedert een drietal jaar actief op de commerciële binnendienst en stond o.a. in voor het afkortwerk op de Holtec, de opvolging van de lopende orders en de het transport van de afgewerkte producten. 
Ann zag zich haar job steeds moeilijker te combineren met de grote passie die ze er in haar vrije tijd op nahoudt. Ze wil dan ... Lees meer

Afbeelding 1

Binnen enkele weken verschijnt een tweetalige bedrijfsbrochure van Lefibo. 
Bij de 25ste verjaardag van het bedrijf en alle ingrijpende aanpassingen van het laatste jaar, vonden we dit een gepaste manier om de recente realisaties kenbaar te maken aan iedereen die zich op één of andere manier met ons bedrijf verbonden weet.
Lees meer

Sedert begin januari is de zagerij terug operationeel.
Met dank aan de constructeurs, de aannemers en het eigen technisch personeel dat in bijzonder barre weersomstandigheden ( eerst massa's regen en nadien harde vorst ) de productielijn heeft klaar gekregen.
Voor de zijkantproductie werden 2 nieuwe stapelmachines... Lees meer

Afbeelding 1 Afbeelding 2 Afbeelding 3 Afbeelding 4

Vandaag 23 december wordt de laatste werkdag voor 2009. 
Het houtpark gaat terug open op maandag 4 januari 2010 om 06.00 uur. Dan zal ook de productie terug opstarten.
We wensen iedereen alvast een Zalige Kerst en een spetterend eindejaar.

Afbeelding 1

Sedert gisteren zijn de aanpassingswerken met het verplaatsen van de schaafmachines zo goed als rond.  We maakten gebruik van deze bijzonder kalme periode met economische werkloosheid om meteen ook de zijlatten in nasnit tweezijdig te schaven. Op die manier, zullen voortaan enkel nog ontschorste en gekalibreerde zijlatten worden geproduceerd. Het resultaat is een meer dan volwaardig alternatief voor de Duitse zijkantproductie of het hout dat uit het Oostblok wordt geïmporteerd.
We combineren hiermee een kwalitatief hoogwaardige zijlat met de flexibiliteit die Lefibo eigen is. Bij ons hoeft u zich voor de zijlatten ... Lees meer

Afbeelding 1 Afbeelding 2

Zoals reeds eerder gemeld ( zie bericht van 06/11 ), verlaat Bart Van Thuyne Lefibo om ten volle de kaart te kunnen trekken van een politieke loopbaan.
Bart is er nog tot het einde van dit jaar.
Maar we stellen u bij deze gelegendheid ook graag voor aan Ilse Tack, die de taak van Bart over neemt. Ilse start op komende ... Lees meer

Afbeelding 1

De voorbije week werden de schaafmachines op de zijkantproductie uit de zaaglijn gehaald.
Intussen is de eerste schaafmachine ingebouwd op haar nieuwe bestemming. Voortaan worden de planken geschaafd naast de productielijn, zodat eventuele problemen geen onvloed meer hebben op de rest van het productieproces.
Meteen werd ook de aanvoer aangepast, werd de werkpost voor de operator ergonomischer ingericht en volgde een aanzienlijke aanpassing van de stapelmachine.
In een volgende fase volgt een gelijkaardige aanpassing op het tweede gedeelte van de productielijn.

Afbeelding 1 Afbeelding 2 Afbeelding 3 Afbeelding 4

We hadden het eerder reeds over de moeilijke bevoorrading van grondstoffen die zich momenteel voordoet. 
Er is te weinig rondhout op de markt om de industrie te bevoorraden. Een aantal collega's zagerijen en enkele bedrijven in de vezelindustrie hebben reeds eerder moeten ingrijpen en de productie verminderen.
We ontsnappen zelf ook niet aan dit probleem. Als... Lees meer

Het jaareinde verloopt momenteel vrij moeilijk in de sector van de houtverwerkende bedrijven.
Enerzijds is er het dreigende tekort van een gebrek aan grondstoffen. Boseigenaren stellen beperkt hout beschikbaar wegens een te lage prijs. Waar een bepaald tarief voor het hout op stam niet wordt gehaald, worden de loten ingehouden. Samen met een vrij lage voorraad bij heel wat houthandelaren en verbruikers, zorgde dit voor sterk stijgende prijzen... Lees meer

Met het oog op een nog betere beheersing van de stammen rondhout bij het sorteren op diameter, worden vanaf vandaag testen gedaan met een systeem om de stammen kops te meten onder schors. 
Deze test zullen we enkele weken aanhouden. Indien dit leidt tot bevredigende resultaten, zal het systeem in de bestaande installatie worden geïntegreerd.

Bart Van Thuyne, in dienst sedert augustus 1996, heeft besloten om op het einde van het jaar zijn loopbaan bij Lefibo stop te zetten. 
Bart werd als jonge snaak ingehaald om zich voornamelijk te ontfermen over de boekhouding en overdag in te staan voor het opmeten en controleren van de wagens grondstoffen. Hij getuigde van zin voor initiatief en gaandeweg groeide zijn takenpakket ( ICT, loonadministratie, administratie technische onderde... Lees meer

Afbeelding 1

Om praktische redenen werden de geplande werken aan de schaafmachines met een goede maand uitgesteld. De werken zijn nogal omslachtig en vragen toch wat meer voorbereidend werk dan oorspronkelijk gepland. De aanpassingen zijn nu voorzien op vrijdag 27 november en zullen duren tot en met dinsdag 1 december. Op die dagen zal er dus niet worden geproduceerd. Dank om uw begrip.

Lefibo stapte onlangs in het lerend netwerk Quadrant. Dit kortlopende project van Voka brengt ondernemers samen onder begeleiding van een ervaren consultant om te brainstormen over de mogelijkheden van maatschappelijk verantwoord ondernemen.
De namiddag van 29 oktober vond plaats op de site van Lefibo. Naast de inhoudelijke besprekingen van de eigen duurzaamheidsanalyses, werden voor de gelegenheid cameraopnames gemaakt voor een promotiefilmpje. Als afsluiter  volgde een korte rondleiding doorheen het bedrijf. 
Bij deze gelegenheid willen we iedereen danken die op één of andere manier mee in stond voor het verzorgen van de bijzonder geslaagde namiddag.

Afbeelding 1 Afbeelding 2

In de loop van de maand oktober, zullen de schaafmachines op de zijkantproductie die eerder dit jaar werden gemonteerd, terug uit de productielijn van de zagerij worden gehaald. 
Dit heeft niks te maken met de kwaliteit van de geschaafde zijlatten zelf. Wel is het zo dat door hun integratie in de zaaglijn, af en toe vastlopende planken in de schaafmachines, de volledige produktie van de zagerij ophouden.
Door de schaafmachines uit de productielijn te halen, zal een eventueel vastlopende plank, geen invloed meer hebben op de productie van de zaaglijn.
Deze werken zullen worden gecombineerd met een aanpassing op de kleine stapelmachines, die aan een rivisie en vervanging toe zijn. Op die manier zullen we nog ... Lees meer

Sedert de montage van de schaafmachines, zijn de tweezijdig geschaafde zijlatten echt in trek.
Het aantal klanten dat er met regelmaat gebruik van maakt, neemt stelselmatig toe.
Dit zowel voor specifieke standaardafmetingen ( euro's, CP,... ) als heel specifieke afmetingen op vraag van de klant.
De planken hebben een regelmatige dikte en kunnen vlot op automatische lijnen worden verwerkt. Anderzijds zijn ze toch wat goedkoper dan de planken die in vol hout worden gezaagd.
Momenteel is het moeilijk om aan de vraag te voldoen.
Als alles volgens planning verloopt, zijn er nog voor het einde van het jaar enkel en alleen geschaafde zijlatten te verkrijgen. Dit betekent dat de ruwe zijlatten weg vallen e... Lees meer

Prijs en kwaliteit volstaan niet meer om het succes van een product te garanderen.
Bedrijven en consumenten letten steeds meer op de herkomst van de producten die ze kopen en de omstandigheden waarin ze werden vervaardigd.
Dit geldt niet in het minst in de houtsector, waar er een groeiende bezorgdheid heerst omtrent de toekomst van het bosbestand.
Lefibo deelt deze zorg, mede tegen de achtergrond van zijn streven naar een maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Dit alles zette ons aan om zelf op een actieve manier mee bij te dragen tot het uitwerken van bepaalde garanties op het vlak van durzaam bosbeheer in de vorm van het opstarten van de procedure tot PEFC-certificatie.
Klanten die dit wensen, krijge... Lees meer

Vandaag 17 augustus is de zagerij terug opgestart na de ombouw gedurende het verlof. De aanvoer van de zagerij werd compleet vernieuwd en de ontschorser moet ervoor zorgen dat het hout voortaan visueel nog beter oogt. Een aantal onderdelen in de productielijn werd verregaand geautomatiseerd.
Daar de uitgevoerde vernieuwi... Lees meer

Afbeelding 1 Afbeelding 2 Afbeelding 3 Afbeelding 4

Heeft u in de zomermaanden problemen met blauwe verkleuring en schimmelvorming op uw gezaagd hout of uw pallets? 
Het is een gegeven dat elk jaar in de zomermaanden terug keert. Bij zacht tot warm weer gecombineerd met een hoge vochtigheidsgraad, ontwikkelt zich in veel soorten naaldhout een blauwe verkleuring. die zich verder kan ontwikkelen tot een schimmel.
Dit betekent geenszins dat het hout aan kwaliteit heeft ingeboet. Maar aangeblauwd hout oogt minder fraai dan blank, wit hout. Verder kan de ontwikkeling van schimmelvorming op het hout voor bepaalde automatische palettenlijnen een probleem vormen omdat bepaalde installaties dit zien als een afwijkende afmeting in het hout.
Er zijn een aantal mogelijkheden... Lees meer

De voorbije jaren kreeg Lefibo af en toe ongewenst bezoek over de vloer.
Dit leidde nooit tot grote verliezen want er valt op het bedrijf maar weinig te rapen dat waarde heeft en vlot op de markt kan worden verhandeld. Maar telkens zaten we dus wel met kosten door de opgelopen schade.
Door de aanschaf van een... Lees meer

We stellen de voorbije weken vast dat we aanzienlijk meer krom hout aangeleverd krijgen dan gewoonlijk.
Heeft dit te maken met de mindere afzetmogelijkheden naar andere houtverwerkende industrieën of met de moeilijke economische situatiie die bepaalde houthandelaren aanzet om meer krom hout mee te leveren naar de zagerijen?
Sommige houthandelaren en / of transporteurs nemen er blijkbaar zelfs ruim de tijd voor om krom hout te verbergen in de stapels op de vrachtwagen: tegen de staanders ligt mooi recht hout, terwijl het kromme hout verborgen zit midden in de stapels.
Het spreekt voor zich dat we met dergelijk materiaal niets kunnen aanvangen.
Waar we kwaad opzet hebben vast gesteld, hebben we heel ko... Lees meer

We vermeldden vroeger reeds dat we met de montage van de schaafmachines op de zijlatten tegemoet willen komen aan de veranderende markt van een steeds toenemende automatisatie in de verpakkingsindustrie. 
Maar ook de ongeschaafde zijlatten ( die we binnenkort niet meer zullen produceren ) worden nog steeds afgenomen, zij het in mindere mate. Ze doen vaak nog prima die... Lees meer

Afbeelding 1 Afbeelding 2

Enkele maanden terug werd Zuidwest-Frankrijk getroffen door zware stormen, die lokaal zorgden voor grote schade. Aanzienlijk oppervlaktes bos werden getroffen en enorme partijen bomen ( men heeft het over meer dan 50 miljoen m³ ) dienen te worden gekapt en opgeruimd. Dit lijkt een immense karwei van lange duur te worden. Door de financiële tussenkomst in de vorm transportsubsidies, probeert men zoveel mogelijk het hout te valoriseren door het bij de verbruiker neer te zetten voor... Lees meer

Afbeelding 1 Afbeelding 2

We merken de laatste weken duidelijk meer vraag vanuit onze klanten. Naar verluidt betekent dit geenszins dat de vraag van de industriële verbruiker toeneemt. Men probeert er vooral voor te zorgen wat voorraad op te bouwen om mogelijke orders tijdens de verlofperiode op te vangen.
Eén en ander houdt wel in dat het orderboek intussen vol zit tot aan het verlof.
Ook voor de herneming na het verlof, kondigt zich een drukke start aan. Tijdig bestellen is de boodschap.

Vul hier het nieuwsbericht inDe aanpassingswerken aan de toevoer van de zagerij schiIeten goed op. Dit is enerzijds te danken aan de strikte planning van de werken vooraf, maar zeker ook aan de inzet en de werkijver van de betrokken aannemers, hun medewerkers en ons eigen personeel. Dit geeft ons enige speling in de verdere uitvoering van de werken. Het is hoe dan ook de bedoeling om alles klaar te krijgen voor een vlotte opstart na het verlof op 17 augustus.

Lefibo gaat ook dit jaar dicht in dezelfde periode als de voorgaande jaren.
Het bedrijf zal volledig gesloten zijn vanaf vrijdag 24 juli om 12.00 uur tot maandag 17 augustus.
Voor de aanleveringen van rondhout kan er gelost wor... Lees meer

Lefibo werkt mee aan zuivere lucht. 
Net zoals 600 andere ondernemingen hebben wij gekozen voor AlpEnergie van Electrabel, elektriciteit van 100 % hernieuwbare bronnen. Zo zorgen we samen voor een vermindering van de CO2-uitstoot met 700.000 ton. 

Afbeelding 1

Door de installatie van de ontschorser tijdens het verlof en de geplande integratie van schaafmachines op de zijlatten in nasnit, verandert stilaan het volledige aanbod zijlatten naar een veel betere kwaliteit.
Door de geleidelijke overschakeling , doen we momenteel opruimingsacties in de voorraad ongeschaafde zijlatten.Diverse afmetingen zijn verkrijgbaar maar moeten de deur uit voor het verlof.Deze partijen kunnen op lange lengtes verkregen worden en gekort op de gewenste lengte.Wie nog wil genieten van de stuntprijzen, kan nu reeds contact opnem... Lees meer

Afbeelding 1 Afbeelding 2

De nieuwe ontschorser die de komende weken wordt ingebouwd in de aanvoer van de zaaglijn, is momenteel te bezichtigen op de vakbeurs Ligna te Hannover. Deze gaat nog door tot en met 22 mei. Het betreft de Nicholson Highspeed Debarker A8 - type 22. De stand van Nicholson is te bezoeken in hall 27 ( stand 12 ).

Afbeelding 1

We starten momenteel met enkele klanten en leveranciers een test met e-commerce via deze website.
Via de link naar e-commerce  ( zie menubalk bovenaan ) kan u als klant weldra online uw orders plaatsen en uw tarieven raadplegen.
Als leverancier zal U kunnen volgen hoe ver U staat met de maandelijkse leveringen en zal U automatisch uw factuur kunnen raadplegen en aanmaken.

De eerste volle wagen geschaafde zijkantproductie ging eerder deze week de deur uit en werd met vlot door de klant verwerkt. Heeft u zelf vragen hieromtrent? Contacteer ons voor vrijblijvend info.

Afbeelding 1 Afbeelding 2 Afbeelding 3 Afbeelding 4

Tegen uiterlijk begin september wordt een nieuwe Nicholson ontschorser gemonteerd aan de ingang van de zagerij. Verder zal de volledige aanvoer en doorvoer in de zagerij zo ver mogelijk worden geautomatiseerd. Deze aanpassingswerken moeten er samen met de schaafmachines op de zijlatten voor zorgen dat we straks een aanzienlijke sprong nemen met materiaal, dat ideaal geschikt is om ingezet te worden in automatische palletenlijnen. 

De voorbije week werd op de zijlatten van de voorsnitlijn een schaafmachines gemonteerd.
Dit moet zorgen voor tweezijdig geschaafde zijlatten die als gekalibreerd eindproduct vlot kunnen verwerkt worden in automatische productielijnen.
We kunnen deze zijlatten aanbieden op volle lengte, maar ook afgekort voor us wpecifieke toepassingen.
Wenst u voor uw pallet een speciale afmeting die u moeilijk vindt op de markt? Informeer gerust naar de mogelijkheden. Wij zoeken mee naar de beste oplossing.

Afbeelding 1 Afbeelding 2 Afbeelding 3 Afbeelding 4
maincontent_bottom