maincontent_up

Nieuws

Keer terug naar het nieuwsoverzicht

Om in geval van twijfel toch het risico op aanblauwing te beperken, kan overwogen worden de planken of balken op te latten. Door de luchtstroom tussen de verschillende lagen, wordt de schimmelvorming sterk beperkt. Dit is een mooi alternatief voor de winterperiode als dompelen niet meer kan. Het helpt ook om de verschillende stapels hout wat van elkaar te plaatsen, zodat ook tussen de pakken onderling een goede luchtcirculatie mogelijk is.

Maar opgelat hout biedt nog een ander voordeel. Bij vorst gaan de verschillende lagen niet aan elkaar vriezen. Bevroren hout geeft vaak heel wat praktische problemen met bijhorende kosten. Bepaalde klanten laten de bevroren pakken ontdooien in de droogoven, anderen gooien de pakken open om ze met mankracht (hamer) los te krijgen. Deze oplossingen zijn echter tijdrovend, niet goedkoop en bij manuele tussenkomst niet steeds ongevaarlijk.

Opgelat hout maakt deze bijkomende handelingen overbodig. Zo kan het hout probleemloos ontstapeld worden als het in productie moet. Verder bewaart opgelat hout beter zonder aan kwaliteit in te boeten. Wie vreest voor een moeilijke aanvoer in de wintermaanden, kan met opgelat hout tevens zonder zorgen een buffer aanleggen. Redenen genoeg dus om het oplatten te overwegen.

Afbeelding 1 Afbeelding 2
maincontent_bottom