maincontent_up

Nieuws

Keer terug naar het nieuwsoverzicht

De aanhoudende natte en koude winter heeft ons tot dusver gespaard van aanblauwing en schimmelvorming op het grenenhout. Als het binnenkort dan toch lente wordt, kan dit risico terug de kop opsteken. Blauwverkleuring en schimmelvormig treedt vooral op bij zachte temperaturen van meer dan +/- 12° in combinatie met een hoge luchtvochtigheid. Het heeft geen enkele invloed op de kwaliteit van het hout, maar het oogt niet mooi en wordt best vermeden.

Daarom zullen we vanaf dinsdag 2 april terug klaar staan met de dompelinstallatie om het hout op aanvraag te behandelen met Sinesto B. Deze behandeling is lang niet noodzakelijk als het hout tijdig wordt verwerkt. Maar voor partijen die langer blijven staan, zijn er verschillende mogelijkheden om blauwverkleuring tegen te gaan.

  • Eerst en vooral is het oplatten een optie. Door het hout op de latten is er een betere luchtcirculatie mogelijk tussen de verschillende lagen, waardoor het proces van verkleuring minder kans krijgt en sterk wordt vertraagd.
  • Indien men op de voorraadplaats voldoende ruimte heeft, helpt het ook om de pakken ver genoeg open van elkaar (onderlinge afstand van > 1 m.) te stockeren. Op die manier wordt door het luchtdrogen en het spelen van de wind, de combinatie van vocht en warmte beperkt. De goede luchtstroom zorgt voor een gunstig, sterk vertragend effect van verkleuring.
  • Tenslotte is er ook de behandeling met Sinesto B. Door elke plank of balk afzonderlijk door het dompelbad met Sinesto B te laten lopen, wordt het hout integraal en gelijkmatig behandeld. Dit dompelen stopt met onmiddellijke ingang het verkleuringsproces van het hout en neemt het risico weg voor +/- 3 maanden. 

Zowel het latten en het dompelen kunnen tegen een meerprijs worden aangeboden. Het tarief hangt af van de afmetingen die gelat of behandeld moeten worden. De kleine meerkost biedt in ale geval rust en zekerheid dat het hout zonder problemen op langere termijn kan verwerkt worden.

Heeft u verdere vragen hieromtrent? Neem gerust contact op. We helpen u graag verder.
Afbeelding 1
maincontent_bottom