maincontent_up

Nieuws

Keer terug naar het nieuwsoverzicht
De korte periode zonder neerslag in april heeft niet voor de verhoopte ommekeer gezorgd in de bevoorrading van rondhout. Met een historisch natte meimaand is alles terug naar af. Sedert het najaar 2012 is een normale bosexploitatie nagenoeg onmogelijk geweest. Het extreem jaareinde en de hardnekkige winter zogden voor een aanzienlijk oponthoud. Grote partijen rondhout vertrekken in container richting China en India, terwijl de lokale verbruikers op hun honger blijven zitten. Verder zorgt ook de onderbreking door het broedseizoen voor een belangrijke rem in de normale bevoorrading. 
Het gevolg is een historisch lage voorraad aan grondstoffen, niet in het minst bij de zagerijen. Zonder uitzondering, heeft iedereen reeds de productievolumes noodgedwongen moeten terug schroeven. Dit gebrek aan grondstoffen zorgt zelfs bij een stabiele vraag voor sterk stijgende prijzen. Het is dus niet zozeer de toegenomen vraag, maar het structurele tekort aan rondhout op de markt dat zorgt voor een sterke druk. Het hout op stam wordt momenteel aan waanzinnig hoge prijzen betaald.
Het is niet opportuun om daar ongenuanceerd in mee te gaan. Anderzijds is het wel noodzakelijk om aan te klampen om toch enigszins bevoorraad te worden. Het is vanzelfsprekend dat dit ook een impact heeft op de tarieven van het gezaagd hout. De aanloop naar het verlof is traditioneel een nerveuze periode en lijkt ook dit jaar weer ingezet. Maar omdat de zagerijwereld ook nog in de beste maanden van het jaar verder de voorraden ziet slinken, is er ook onrust voor het najaar. De huidige voorraden volstaan immers niet om aan de vraag te voldoen, zelfs als die zoals elk jaar na het verlof wat zou terug zakken. Het ziet er naar uit dat een oplossing voor het grondstofprobleem nog niet voor morgen is... 
Afbeelding 1 Afbeelding 2
maincontent_bottom