maincontent_up

Nieuws

Keer terug naar het nieuwsoverzicht

De voorbije verkopingen van het hout op stam bestendigen de heersende waanzin op de grondstofmarkt. Interessante loten bos werden verkocht aan tarieven die 15 tot 20 € / m³ hoger liggen dan vorig jaar. Zo bereiken de grondstoffen nooit geziene recordprijzen. Tarieven die alle redelijkheid tarten in een economie die maar niet uit de recessie raakt en waar elke ondernemer moet bezuinigen om zijn mensen aan boord en het bedrijf boven water te houden.

Zelfs in deze periode van beperkte vraag en verminderd verbruik, gaapt er een brede kloof tussen het beschikbare hout op stam en de behoefte van de industrie. Het leidt tot een explosief spanningsveld waarin de sector enorme risico's neemt. Niet alleen de zagerijen, maar ook de iedere andere houtverwerkende industrie (vezel, papier, OSB, MDF,...) gaat pijnlijk gebukt aan een tekort aan intussen veel te dure grondstoffen. Naast deze traditionele stromen, zijn er ook de recente verbruikers als de energie, verbranding en productie van pellets. Vaak activiteiten die enkel door subsidies een reden van bestaan hebben, maar intussen wel de volledige houtkolom verstoren. Bepaalde houthandelaren houden er vrijwillig mee op, anderen trekken er noodgedwongen de stekker uit of beperken zich tot het zagen van brandhout. Een andere continue dreiging is de export van naald- en loofhout naar o.a. China en Indië. Lokale bedrijven verliezen volume, capaciteit en omzet. Jobs komen op de helling te staan, veel toegevoegde waarde gaat verloren, ook in transport en dienstverlening. En dat terwijl het bosbestand dat ons moet bevoorraden ieder jaar verder afneemt.

Door de schaarste van rondhout neemt ook de druk op de restproducten onwaarschijnlijke proporties aan : chips, zaagsel, krullen, blokken, schors zijn momenteel bijzonder gegeerde grondstoffen. Dit alles leidt tot nooit geziene houttransporten : zowel met gezaagd hout als met rondhout en restproducten worden zelfs overzees onwaarschijnlijke afstanden afgelegd… Begrijpen wie kan.

De Nationale Federatie van Houtzagerijen pleit dan ook onomwonden om de meerprijzen van het hout op stam onverwijld door te rekenen in het eindproduct. Alleen rest de vraag als de markt er nu reeds rijp voor is. Toch lijkt onder zagerijen de overtuiging te groeien dat het stilaan genoeg is geweest. Een logische inhaalbeweging in de prijzen van het gezaagd hout op korte termijn is onvermijdelijk om de nu reeds beperkte aanvoer van grondstoffen enigszins in stand te houden. Waar andere grondstoffen als ijzer, staal, koper, olie en gas wel door de consument tegen hogere tarieven worden betaald, is het ondenkbaar dat hout met zijn natuurlijke oorsprong en lange levensduur met dit onevenwicht tussen bos en verbruiker blijft kampen. Lefibo is nooit een agressor geweest op de markt. Maar men kan niet tegen beter weten in elke dag de borst nat maken om dan ’s avonds met lege handen de deur achter zich dicht te trekken. We gaan de komende weken en maanden graag met leveranciers en klanten in dialoog, maar dat zal dan eerst en vooral zijn met de noodzakelijke redelijkheid van de prijszetting voor ogen.

Afbeelding 1
maincontent_bottom