maincontent_up

Nieuws

Keer terug naar het nieuwsoverzicht

De recente ontwikkelingen in de Eurozone en de kredietcrisis in enkele lidstaten rollen stelselmatig uit over de andere landen.
Vooral de tanende financiële toestand in Griekenland springt in het oog, maar ook de andere lidstaten zullen noodgedwongen en dringend drastische besparingen moeten gaan doorvoeren. Diverse landen en ook banken komen hierdoor zodanig onder druk dat de economische groei sterk onder de verwachtingen blijft en men reeds gewaagt van een recessie. De beurzen kreunen onder het wantrouwen van de beleggers. Ondernemers gaan meer en meer op de rem staan en stellen geplande investeringen en aanwervingen van personeel uit. De particulier denkt op zijn  beurt eerst en vooral aan sparen en besparen.
Het gaat niet langer op om te stellen dat deze negatieve trend vooral het resultaat is van de negatieve beeldvorming in de media. Onze economie staat, mede door de politieke instabiliteit, onder druk en dat laat zich voelen.
Ook de houtsector wordt nat door de gehele situatie. De vraag naar zowel bouw- als timmerhout neemt af. De vezel- en de plaatindustrie deelt in de brokken en ook de verpakkingsindustrie lijdt onder de tanende economische activiteit.
Eén en ander zorgt ervoor dat o.a. de bosexploitanten en de zagerijen gewrongen zitten tussen enerzijds onveranderd hoge tarieven voor het hout op stam en anderzijds de toenemende druk op de tarieven voor het gezaagd hout. We vernemen dat bepaalde collega's reeds economische werkloosheid hebben moeten inroepen. De meesten, en wij ontsnappen niet aan deze trend, draaien momenteel deels op voorraad.
Ook onze klanten zien momenteel de volumes omgezette paletten afnemen, wat logisch is als diverse dragende sectoren kampen met een groeivertraging of een negatieve groei.
Tot paniek hoeft dit alles niet te leiden, maar de ervaringen van de voorbije jaren indachtig wachten mogelijks nog rare wendingen. Momenteel is het aanbod van hout uit het Oostblok weer aanzienlijk. Het is maar af te wachten wat koning winter weer in petto heeft. Die zou wel eens heel bepalend kunnen zijn in de manier waarop de houtsector door het jaareinde komt...

Afbeelding 1
maincontent_bottom